söndag 14 januari 2018

Jag kan inte allt......ÄN!

Vi startade terminen med alla klasser på högstadiet genom att utmana varandras tankar lite grann. Rubriken var: "Att bryta dåliga vanor och öka motivationen".


Med en ny fräsch termin är det kanske lättare att sätta nya mål och bryta dåliga vanor. Vi har kopplat av och vilat upp oss under ledigheten och kan passa på att göra en nystart. Särskilt viktigt om vi av någon anledning känner oss missnöjda med vad vi presterade under höstterminen.

För att vi ska få en positiv utveckling behöver vi jobba med vårt tankesätt. Hur vi tänker påverkar starkt hur vi tar oss an uppgifter och därmed vilket resultat vi når.

Ett uttryck som fastnade särskilt hos mig var: "Jag kan inte allt.....än!" Det är ett exempel på det vi kallar för växande tankesätt. Om du t.ex går till mattelektionen och tänker att "jag kan inte matte" så har du ett låst tankesätt som innebär att du redan bestämt dig för att uppgiften är omöjligt, men genom att jobba på att istället tänka "jag kan inte allt....än", så säger du till dig själv att du kan lära dig och också kommer att göra det.

Precis som en av eleverna uttryckte det, så är inte det här något man vänder på en gång. Det kräver arbete och det underlättas om vi påminner varandra. Kan vi komma överens om att vi varje gång vi hör någon säga typ "jag kan ingenting", "det är omöjligt" eller "jag fattar ingenting" påminna varandra om att använda ett växande tankesätt. Du kanske inte kan allt.....än, men med hårt arbete kan du lära dig precis vad som helst.

I ett av filmklippen pratades om styrkefokus. Att försöka tänka på vad man är bra på och vilka egenskaper man har som kan vara till hjälp i skolarbetet är mycket mer utvecklande än att fokusera på sina svagheter. Använd dina styrkor på rätt sätt så hjälper de dig i din utveckling. Om du t.ex hör till dem som är envisa (ja, det finns faktiskt några i åk 8....) så ska du använda det till att jobba tills du har förstått.... ge dig inte förrän du är nöjd. Jag tror du själv kan komma på saker då envisheten kan användas negativt....

Vi gick också igenom hur man kan jobba för att öka sin motivation, samt ett antal tips på hur man kan bryta en vana. Här är 10 tips:
  • Identifiera din dåliga vana 
  • Ersätt din dåliga vana 
  • Bryt en vana i taget 
  • Gör en plan 
  • Sätt upp delmål 
  • Belöna dig 
  • Ta bort frestelser 
  • Berätta för någon 
  • Samarbeta 
  • Tro på dig själv
Eleverna har skrivit ner sina styrkor och satt upp mål för vårterminen. Dessa hittar elever, föräldrar och lärare i elevloggen på Vklass. Titta gärna på dessa tillsammans, eftersom en av framgångsfaktorerna är att berätta för någon om sina mål. Då är det lite svårare att strunta i att jobba mot sina mål. Vid utvecklingssamtalet gör vi en första avstämning tillsammans.

Nedan har du de filmklipp vi använde under arbetet. Titta gärna på dessa (kanske föräldrar och barn tillsammans) och diskutera innehållet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar